Fletcher Community Centre

The exciting new community facility for the residents of Fletcher provides essential amenities to support the adjacent sporting fields on the lower ground floor, while the ground floor delivers meeting rooms and a large open plan function space and spacious terrace all supported by a commercial kitchen facilities.

The construction of the facility was completed by fairly traditional means from load bearing masonry on the lower ground floor housing the supporting facilities and supporting the ground suspended slab. the ground floor consists of a structural steel frame providing the flexibility to house the Meeting rooms and function spaces all with uninterrupted views over the sporting fields and tennis courts.

Through the use of various material and finishes and a great working relationship between Builder and Architect the community has been provided with extremely functional yet eye catching facility. The use of glazed masonry products, pre-finshed elements coupled with quality paint will remain a focal point of the Sanctuary for many years to come.

The project involved the construction of a new community centre building in Fletcher and associated external works including sports change rooms, kiosk, function room, kitchen, offices and amenities. The key challenges of this community construction project were the high level of masonry finishes including those with long lead times with direct impact to the critical path programme. We overcame this by sourcing alternative materials while at the same time exceeding the clients expectations for quality. The project was delivered under AS4000 - 1997 construct only contract.

30 weeks
Newcastle City Council
EJE Architecture

Click image for larger view